Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ''Η ΠΗΓΗ''


Στο κατάστημα μας διαθέτουμε 240 είδη βοτάνων καθώς και σπάνια προϊόντα που εισάγουμε,με σκοπό να διατηρήσουμε την μοναδικότητα μας αλλά και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας!!!

Λίστα αγαθών

Βότανα
Κουκουνάρι
Μπαχαρικά
Όσπρια
Άλευρα
Μέλια
Γύρη
Βασιλικό πολτό
Κερύθρα
Ταχίνι
Σπιτικές μαρμελάδες
Γλυκά του κουταλιού
Παραδοσιακά ζυμαρικά
Βιολογικά προϊόντα
Ξηροί καρποί
Εκκλησιαστικά είδη
Υλικά για μνημόσυνο
Γλυκά
Παστελάκια
Χαλβάς σε διάφορες γεύσεις
Σαπούνια χειροποίητα
Σοκολάτες και σοκολατάκια
Διάφορα είδη καφέ και ροφημάτων (σοκολάτα)
Θαλασσινό αλάτι
Φυτικές οδοντόκρεμες
Τρούφα μανιτάρι
Παραδοσιακές φρυγανιές
Φυτικές μπογιές για τα μαλλιά (χένα)
Φυτικά αντικουνουπικά
Σβέντερ Μπίτερ ελιξήριο
Παραδοσιακές χειροποίητες σάλτσες
Βιολογικές παιδικές τροφές
Διάφορες κομπόστες
Ξύδια
Στέβια (υποκατάστατο ζάχαρης)
Δαμάσκηνα Σκοπέλου
Καραμέλες
Φρεσκοαλεσμένο καφέ
Διάφορες ποικιλίες τσαγιού
Φυσική βανίλια
Γκότζι μπέρι από Θιβέτ
Κόκκινη ζάχαρη
Μαύρη ζάχαρη
Κάντιο ζάχαρη
Σπιρουλίνα
Nori φύκια για τον θυροειδή
Ροδόνερο
Ανθόνερο
Αιθέρια έλαια
Αμυγδαλέλαιο
Λινέλαιο
Καστορέλαιο
Δαφνέλαιο
Βότανο ιπποφαές και χυμό του βοτάνου 


Κάπου εδώ να διευκρινήσουμε πως τα βότανα δεν αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή του γιατρού σας.Αποτελούν ένα χρήσιμο βοήθημα ώστε να ενισχύσετε θετικά τον οργανισμό σας και τις άμυνες του.
Η μητέρα φύση μας παρέχει τα αγαθά της απλόχερα. Ας μην τα ξεχνάμε !!!!!!!










ΣΠΕΙΡΑΙΑ

Φυτό της ανατολικής Ασίας με σημαντική φαρμακευτική και θεραπευτική χρήση. Αποτελεί πολύτιμο φάρμακο κατά της διάρροιας και βοηθητικό για την αντιμετώπιση της δυσουρίας και της υδρωπικίας. Χρησιμοποιείται ακόμη ως μαλακτικό του στομάχου και για την καταπολέμηση της καούρας. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες παρόμοιες με την ασπιρίνη προσφέροντας αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση, χωρίς όμως να έχει καμμία από τις δυσάρεστες παρενέργειες της. Ανακουφίζει επίσης από ρευματικούς πόνους και πόνους αρθρώσεων.

ΓΚΑΛΕΓΚΑ





Η Γκαλεγκα (Galega Officinalis) είναι φυτό που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, αλλά που πλέον ευδοκιμεί σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. To όνομα του προέρχεται από τα συνθετικά -Gale (γάλα) και -Ega (φέρω). Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Αν και η Γκαλεγκα είχε κάποτε (ακόμη χρησιμοποιείται) τη φήμη του γαλακταγωγού, στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Γκαλεγκα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη και για τη μείωση του σωματικού βάρους. Στη πρώτη περίπτωση, η ενεργή ουσία (αλκαλοειδές) galegin που εντοπίζεται στο συγκεκριμένο βοτανο παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες με τη συνθετική ουσία guanidine που με τη σειρά της αποτελεί τη βάση του metformin - της γνωστής ουσίας για το διαβήτη. Στη δεύτερη περίπτωση έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη έδειξαν πως η κατανάλωση Γκαλεγκας οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους, το οποίο μάλιστα βάρος δεν επανέρχεται μετά την επιστροφή στο συνηθισμένο διαιτολόγιο. Η απώλεια βάρους φαίνεται επίσης να σχετίζεται με τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.

H Γκαλεγκα, εκτός των άλλων, περιέχει φλανοειδή, μικρές ποσότητες σαπωνίνων και χρώμιο (3,7ppm).

Η Γκαλεγκα έχει ισχυρές ιδιότητες και η κατανάλωση της πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 3,0-6,0gr. Προετοιμάστε ένα ρόφημα βάζοντας ένα κουταλάκι αποξηραμένου βότανου σε μία κούπα βρασμένου νερού (2 φορές την ημέρα).

Από το  http://sensities.com/  


ΑΦΙΟΝΙ

Το αφιόνι.είναι τα μικρά σποράκια που περιέχει η παπαρούνα και έχει την ιδιότητα να έλκυει τον έρωτα, την εκπλήρωση ερωτικών ευχών και την ιδιότητα να φέρνει την αγάπη και την τρέλα..
Ειναι επίσης ιδανικό στο να φέρνει προφητικά όνειρα όταν την βάζουμε κάτω από το μαξιλάρι μας.

ΜΠΕΤΟΥΛΑ

Ιδιότητες:
Το τσάι της είναι τονωτικό χωνευτικό, καλό διουρητικό και κατά των
δερματικών παθήσεων. Η ρίζα του δέντρου έχει αντιρευματική και
αντιπυρετική δράση.

ΜΠΕΛΛΑΝΤΟΝΑ



Μπελλαντόνα (Atropa Belladona)

Φυτό τοξικό. Δεδομένης αυτής του της ιδιότητας είναι άκρως απαραίτητη
η ιατρική οδηγία. Σε ύψος φθάνει το 1-1,5 μέτρο.
Όλο το φυτό έχει δυσάρεστη μυρωδιά.

Ιδιότητες:
Η μπελλαντόνα είναι ένα σπουδαίο φάρμακο. Είναι καταπραϋντική,
αναλγητική και αντισπασμωδική. Βοηθά στην καταπολέμηση της
δυσκοιλιότητας, καταπραΰνει τους κολικούς και τους πόνους της
σκωληκοειδίτιδας και των αιμορροΐδων.
Έχει καταπραϋντική δράση και σε περιπτώσεις άσθματος, κοκίτη,
επιληψίας. Εξωτερικά, τα παρασκευάσματα του φυτού αυτού πάνω
στο μάτι προκαλούν τη διαστολη της Ίριδος.

ΧΑΡΟΥΠΙΑ (σπόροι)

Από τους καρπούς της χαρουπιάς παίρνουμε το
χαρουπόμελο με το οποίο παρασκευάζονται
διαφορά αναψυκτικά καθώς και σιρόπια για το
βήχα.
Οι σπόροι της χαρουπιάς χρησιμοποιούνται κατά
της διάρροιας.

ΤΕΥΚΡΙΟ


Τεύκριο:
Το όνομα του γένους Teucrium (της οικογένειας Lamiaceae) προέρχεται
από τον ομηρικό ήρωα «Τεύκρο» και περιλαμβάνει 300 περίπου είδη
αειθαλών και φυλλοβόλων θάμνων και πολυετών ποωδών φυτών, με
φύλλλα που έχουν αρωματικά έλαια.


Ενδείξεις :
Χρησιμοποιείται για όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,
ιδιαίτερα για τα κρυολογήματα και την γρίπη. Επίσης, σαν εφιδρωτικό για
τους πυρετούς και μερικές περιπτώσεις ρευματισμών.
Ανακουφίζει από την δυσπεψία προκαλώντας έντονη διέγερση των
γαστρικών υγρών. Εξωτερικά, επιταχύνει τη θεραπεία τραυμάτων και
αποστημάτων.

Παρασκευή - Δοσολογία

Έκχυμα :
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού και το
αφήνουμε για δέκα λεπτά. Πίνουμε το ρόφημα τρεις φορές την μέρα.

Συλλογή :
Συλλέγουμε ολόκληρο το πάνω μέρος του φυτού κατά την ανθοφορία,
όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

ΦΤΕΡΗ

Από τη ρίζα της Φτέρης φτιάχνουμε αφέψημα που
που καταπολεμά τις αμοιβάδες,την ταινία και γενικά
τα παράσιτα του εντερικού συστήματος.

ΦΤΕΛΙΑ

ΦΤΕΛΙΑ (Φτελιος η Καραγατσι)

Η φλουδα της Φτελιας μας δινει ενα αφεψημα
πολυ στυπτικο, διουρητικο,τονωτικο ,εφιδρωτικο
και καθαρτικο.
Τα φυλλα μας δινουν χυμους εντριβων κατα των
εκζεματων. για το σκοπο αυτο χρησιμοποιουμε
30 γραμ. κοπανισμενου φλοιου ανακατεμενου με
100 γραμ. αμυγδαλολαδου,το βραζουμε σε
μπεν-μαρι για μια δυο ωρες και οταν κρυωσιε,
το χρησιμοποιουμε σαν επαλειψη

ΦΡΑΓΚΟΣΤΑΦΥΛΙΑ

Οι καρποί σαν σταφύλια της Φραγκοσταφυλιάς έχουν διουρητικές ιδιότητες και το αφέψημα κάνει καλό στους διαβητικούς και τους νεφροπαθείς.Επίσης σιρόπι από βρασμένους καρπούς,ζεστό,απαλύνει
το βήχα από κρυολόγημα και σταματάει το συνάχι αμέσως.

ΖΟΧΑΔΟΧΟΡΤΟ




Ζοχαδόχορτο, Φικάρια

Ενδείξεις :
(Ζοχάδα = Αιμορροΐδα), το βότανο αυτό είναι ειδικό για την συγκεκριμένη
πάθηση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται τόσο εσωτερικά, όσο και
εξωτερικά ως αλοιφή.

Συνδυασμοί : με την καλέντουλα

Παρασκευή - Δοσολογία

Έκχυμα : Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές τσαγιού και
το αφήνουμε για δέκα λεπτά. Πίνουμε το ρόφημα τρεις φορές την μέρα.
Η αλοιφή καλό είναι να γίνει με βάση την βαζελίνη.

ΔΑΦΝΗ


Στη δάφνη αποδίδονται φαρμακευτικές ιδιότητες από τα προϊστορικά
χρόνια. Ο Ιπποκράτης τη χορηγούσε ως αναλγητικό μετά τον τοκετό
και σε διάφορα γυναικολογικά προβλήματα.
Με δαφνέλαιο θεράπευε τη στειρότητα.
Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε το αφέψημα της σε παθήσεις της κύστης και
της μήτρας, τους λιωμένους καρπούς της στο άσθμά και στη φυματίωση
και το χυμό τους σε περιπτώσεις βαρηκοΐας και κόπωσης.
Στη λαϊκή θεραπευτική θεωρείται ως αντιρρευματικό, εναντίον της
παραμορφωτικής αρθρίτιδας και ως βοηθητικό της πέψης.
Με μηχανική συμπίεση των καρπών παίρνουμε το δαφνέλαιο και από την
απόσταξη των φύλλων αιθέριο έλαιο. Από το ’γιο Όρος εξάγεται άριστης
ποιότητας δαφνέλαιων με βρασμό των καρπών.
Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, ανοίγει την όρεξη
και τονώνει τα τεμπέλικα στομάχια.
Αντισηπτική, είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα.
Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.

H Δάφνη είναι πασίγνωστο δέντρο από την αρχαιότητα .
Αν και έχει ευρέως καθιερωθεί λόγω της χρήσης της ως καρύκευμα,
εντούτοις έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες όμως δεν είναι πολύ
γνωστές.

Έχει τονωτικές ιδιότητες και βοηθά στη δυσπεψία.
Με τους καρπούς της γίνονται φαρμακευτικά παρασκευάσματα, μαζί με
άλλα φυτά (βάλσαμα) και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των
ρευματισμών. Η δάφνη ανοίγει την όρεξη.
Συναντάται πολύ συχνά στη χώρα μας

ΒΕΡΜΠΑΣΚΟ


Βερμπάσκο, Σπλώνος

Ενδείξεις :
Είναι εξαιρετικά ευεργετικό για το αναπνευστικό σύστημα.
Θεωρείται ειδικό βότανο για την βρογχίτιδα, αλλά είναι αποτελεσματικό
σε κάθε περίπτωση φλεγμονής του εν λόγο συστήματος.

Παρασκευή - Δοσολογία

Έκχυμα :
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές τσαγιού φύλλα
και το αφήνουμε για δέκα λεπτά. Πίνουμε το ρόφημα τρεις φορές την μέρα.

ΝΤΑΤΟΥΡΑ ή ΤΑΤΟΥΛΑ


Ντατούρα (datura stramonium)


Βρωμόχορτο. Έχει έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά.

Ιδιότητες:
Παραπλήσιες ιδιότητες με αυτές της Μπέλλαντονα.
Είναι αντισπασμωδική, κατά των ενοχλήσεων Πάρκινσον,
κατά του άσθματος, της ακράτειας των ούρων
Που τη συναντάμε:
Κοινό φυτό που συναντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
και της Ευρώπης.
Η τάτουλα χρησιμοποιείται και στην λευκή τέχνη ως προστατευτικό κατά της γλωσσοφαγιάς και της βασκανίας.

ΝΕΠΕΤΑ


Νεπέτα (nepeta cataria)
ή Γλήχωμα (Glecome) ή Καλαμίνθη (Calamenta)

Μικρό φυτό που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 30 εκατοστά.
Το όνομα του κατάρια προέρχεται από τη λέξη γάτα και
αυτό γιατί στις γάτες αρέσει να τρίβονται πάνω του.

Ιδιότητες:
Βοηθά σε περιπτώσεις δυσπεψίας και ως αφέψημα
χρησιμοποιείται κατά των ελκών.
Το τσάι του είναι τονωτικό και τα φρέσκα φύλλα του έχουν
καταπραυντική δράση στις αιμορροίδες.
Πιστεύται ότι όταν το ξέβγαλμα μαλλιών γίνεται με τσάι νεπέτας,
ενισχύεται η τριχοφυία και καταπολέμαται η τριχόπτωση.
Που το συναντάμε:
Στην Ελλάδα συναντάται σε διάφορα είδη

ΙΝΟΥΛΑ




Η Ίνουλα ή ελένιο (Inula helenium) είναι ένα κοινό φυτό που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της υφήλιου, από την Νότιο Ευρώπη μέχρι και την Ασία. Άλλες ονομασίες του φυτού είναι Κόνυζα, Ακόνιζα, Ψιλόχορτο, Ψιλίστρα ή Ώμονο. Χρήσιμο τμήμα του φυτού είναι η ρίζα του.

Η ίνουλα ήταν από τα πλέον σημαντικά βότανα για τους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Το θεωρούσαν καθολικό γιατρικό για παθήσεις πολύ διαφορετικές όπως υδρωπικία, πεπτικές και εμμηνορροϊκές διαταραχές και ισχιαλγία. Η ίνουλα ταυτίζεται πιθανώς με το πάνακες χειρώνειον , ένα από τα πιο γνωστά βότανα του Χείρωνα. Την εποχή του Ιπποκράτη τη χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό, διεγερτικό, εμμηναγωγό και για τα αναπνευστικά νοσήματα. Η παράδοση λέει ότι το φυτό αυτό φύτρωσε από τα δάκρυα της ωραίας Ελένης . Οι Αγγλοσάξονες το χρησιμοποιούσαν για δερματικές νόσους, νευραλγίες, ηπατικά προβλήματα και τον βήχα.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Ινουλα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος καθώς και ως τονωτικό της πέψης. Στη πρώτη περίπτωση, η Ινουλα χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές κατά της χρόνιας βρογχίτιδας, του άσθματος, του επίμονου βήχα και γενικότερα όλων των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα δραστικά στοιχεία ελενίνη και αλαντολακτόνη που περιέχει το βότανο αποτελούν ισχυρά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα. Η δράση της Ινουλας στους πνεύμονες είναι θερμαντική και αποχρεμπτική. Επίσης τα πτητικά έλαια (περίπου 4%) που περιέχει το βότανο βοηθούν στην αποβολή συγκεντρωμένου φλέγματος από το αναπνευστικό. Στη δεύτερη περίπτωση η Ινουλα χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές για την βελτίωση της πέψης. Το δραστικό συστατικό ινουλίνη (μέχρι 44%) βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνήσιου από τον οργανισμό ενώ ταυτόχρονα ευνοεί την ανάπτυξη απαραίτητων βακτηριδίων του πεπτικού συστήματος. Η ινουλίνη είναι φυτική ίνα και κατατάσσεται από πολλούς ειδικούς στα προβιοτικά. Εκτός των άλλων, η Ινουλα περιέχει ισοαλαντολακτόνη, αζουλίνη, στερόλες, ρητίνη και πηκτίνη.

Για τη προετοιμασία ροφήματος χρησιμοποιούμε 1 κουταλάκι της αποξηραμένης ρίζας σε μία κούπα με βρασμένο νερό (μέχρι 3 φορές την ημέρα).

ΜΕΛΙΛΩΤΟΣ


Ο Μελιλωτος (Melilotus Officinalis) προέρχεται από την Ευρώπη και την Ασία, αλλά πλέον ευδοκιμεί σε ολόκληρο το κόσμο. Πρόκειται για ένα φυτό με γλυκό άρωμα (οφείλεται στις κουμαρίνες που περιέχει), που ελκύει τις μέλισσες. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια ο Μελιλωτος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας, των κιρσών και γενικότερα του πρηξίματος των άκρων και κάθε μορφής ευρυαγγεία. Το βασικό ενεργό συστατικό του Μελιλωτου είναι η κουμαρίνη (coumarin). Η κουμαρίνη στον ανθρώπινο οργανισμό μεταβολίζεται σε δικουμαρόλη (dicoumarol), μία ουσία με ισχυρή αντιπηκτική και αντιθρομβωτική δράση. Η κατανάλωση Μελιλωτου βελτιώνει τη επιστροφή του αίματος μέσω των φλεβών στη καρδιά, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο και τον πόνο που δημιουργεί η συσσώρευση αίματος.

Ο Μελιλωτος εξωτερικά χρησιμοποιείται για τη πλύση των ματιών (έχει αντιμυκροβιακές ιδιότητες) ενώ αναφέρεται πως έχει ήπια διουρητική δράση.

Σύμφωνα με τη Γερμανική επιτροπή Ε η ημερήσια κατανάλωση αποξηραμένου Μελιλωτου δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6,0γρ (6 κουταλάκια). Προετοιμάστε ένα ρόφημα βάζοντας 3 κουταλάκια αποξηραμένου βοτανου σε 750ml νερού και αφήστε το για 8 ώρες. Σουρώστε και καταναλώστε σε 3 ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Μελιλωτός δεν θα πρέπει να καταναλώνεται σε μόνιμη βάση. Καταναλώστε για 2-3 εβδομάδες και διακόψτε για ίσο διάστημα.

ΜΠΟΡΑΓΚΟ


Το Μποράγο (Borago officinalis) ή Μποράγκο, Βοράτσινα ,Μπουράντζα ,Βόραγο, Βοράγινο, Αρμπέτα, Έχιον, Μποπράτσινο, Βούγλωσσο, Βοϊδόγλωσσα είναι ένα μονοετές βοτανο που προέρχεται από τη Συρία, αλλά ευδοκιμεί και στην Ευρώπη (κυρίως τη Μεσόγειο), τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αμερική. . Η ονομασία του φυτού προέρχεται μάλλον από το γαλλικό bourrache που σημαίνει μαλλιαρός ή τραχύς και περιγράφει τα φύλλα του. Ως βοτανο χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι αρχαίοι το αποκαλούσαν Νηπενθές, με χρήσιμο μέρος του φυτού να είναι τα φύλλα του.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Μποραγο χρησιμοποιείται κυρίως για ψαμμίαση, πέτρες στα νεφρά και ρευματισμούς. Το βότανο περιέχει σαπωνίνες, γλίσχρασμα, τανίνες, βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, και αιθέριο έλαιο. Δρα ως εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, γαλακταγωγό. Η Μποραντζα δρα σαν αποκαταστατικός παράγοντας στον φλοιό των επινεφριδίων, πράγμα που σημαίνει ότι αναζωογονεί και ανανεώνει τα επινεφρίδια μετά από ιατρική αγωγή με κορτιζόνη ή στεροειδή. Το Βόραγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό των επινεφριδίων για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ διεγείροντας τους αδένες των επινεφριδίων προωθείτε η παραγωγή αδρεναλίνης. Μπορεί ακόμη να χορηγηθεί στη διάρκεια πυρετών και ιδιαίτερα κατά την ανάρρωση. Έχει τη φήμη αντιφλεγμονώδους βοτάνου για καταστάσεις όπως η πλευρίτιδα. Τα φύλλα και οι σπόροι ενισχύουν τη ροή του γάλακτος κατά τον θηλασμό.

Παρασκευάζεται ως αφέψημα ρίχνοντας ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 15 γρ τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα σε δόσεις κρασοπότηρου. Ως έγχυμα οι αναλογίες είναι ίδιες αλλά απλά το μουσκεύουμε χωρίς να το βράζουμε.



ΜΠΕΤΟΝΙΚΑ




Η Μπετόνικα (Betonica officinalis) είναι γνωστή στη χώρα μας και ως Πριονίτης. Τη συναντάμε σε αγρούς και λειβάδια σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρειο Αφρική. Το όνομα της προέρχεται από το Κέλτικο bewton που μεταφράζεται ως "καλό για το κεφάλι". Θεωρείται ως το πιο "σημαντικό Αγγλοσαξωνικό" βοτανο, καθώς το Μεσαίωνα αποτελούσε "πανάκεια" για όλες τις ασθένειες. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Μπετόνικα χρησιμοποιείται ως τονωτικό του νευρικού συστήματος και κατά κύριο λόγο για την καταπολέμηση νευραλγιών, χρόνιων πονοκεφάλων και ημικρανιών. Συστηματικές κλινικές μελέτες δεν έχουν γίνει για τη Μπετόνικα, η κατανάλωση της οποίας στηρίζεται κυρίως στην εμπειρική χρήση της. Η χημική ανάλυση της έχει φέρει στην επιφάνεια κάποια συστατικά στα οποία ενδεχομένως οφείλεται η αποτελεσματικότητα της. Ανάμεσα στις γλυκοσίδες που περιέχει η Μπετόνικα υπάρχουν κάποιες που καταπολεμούν την υπέρταση - γεγονός που, ως ένα βαθμό, δικαιολογεί την καταπολέμηση της νευρικής υπερέντασης, των χρόνιων πονοκεφάλων και της ημικρανίας. Ενεργή δράση κατά των πονοκεφάλων και ημικρανιών έχει, κλινικά διαπιστωμένα, και η ουσία τριγονελίνη η οποία μαζί με τη σταχυδρίνη ανήκει στα 2 βασικά αλκαλοϊδή που περιέχει η Μπετονικα.

Η Μπετονικα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή γαργάρας για την αντιμετώπιση στοματικών μολύνσεων. Η πολύ μεγάλη περιεκτικότητα της σε τανίνες (μέχρι και 15%) της προσδίδουν έντονη στηπτική δράση.

Για την προετοιμασία ενός ροφήματος, προσθέστε 1-2 κουταλάκια αποξηραμένων κομμένων φύλλων σε μία κούπα νερού που έχετε βράσει (μόνο μία φορά την ημέρα).

 Από το  http://sensities.com/



ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ


Ο κρόκος (ή σαφράν ή σαφράνι ή ζαφορά) είναι το πολυτιμότερο και ακριβότερο καρύκευμα στον κόσμο. Οι ίνες κρόκου, ή νηματίδια, είναι στην πραγματικότητα τα ξηρά στίγματα του λουλουδιού του κρόκου, του οποίου η βοτανική ονομασία είναι Crocus Sativus Linneaus. Κάθε λουλούδι περιέχει μόνο τρία στίγματα. Αυτά τα νηματίδια πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά με το χέρι από κάθε ένα λουλούδι, ενώ περισσότερα από 75.000 λουλούδια απαιτούνται για να παράγουν μόνο μια λίβρα των νηματιδίων κρόκου.
Ο Crocus Sativus Linneaus περιέχει καροτενοειδή όπως οι κροκίνες και η κροκετίνη, πηγές της έντονα χρωστικής ιδιότητάς του φυτού, καθώς και πικροκροκίνη, στην οποία οφείλει το διακριτικό άρωμα και την γεύση του. Επίσης περιέχει αιθέρια έλαια, στα οποία οφείλει τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Ωστόσο, ο κρόκος είναι ευρέως γνωστός από την αρχή της παραγωγής του όχι μόνο για τις θεραπευτικές ιδιότητές του, αλλά και για τη χρήση του στη γαστρονομία.
Σήμερα, οι κύριες χώρες – παραγωγοί κρόκου είναι: Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Ιράν, Ινδία, και Μαρόκο. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς κρόκου είναι: Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ελβετία, Βρετανία και Γαλλία.
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς άρχισε η καλλιέργεια του κρόκου στην Ελλάδα, αλλά θεωρείται ότι αυτή θα πρέπει να έγινε κατά τη διάρκεια των προϊστορικών χρόνων. Οι ανασκαφές στην Κνωσό της Κρήτης, και στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης έφεραν στο φως μερικές τοιχογραφίες όπου απεικονίζεται το φυτό του κρόκου.
Η διασημότερη αυτών των τοιχογραφιών είναι «Η συγκομιιδή του κρόκου», όπου ένας πίθηκος απεικονίζεται μεταξύ των κίτρινων λουλουδιών κρόκου.

undefined
Ετυμολογικά, η λέξη «κρόκος» έχει την προέλευσή του από την ελληνική λέξη «κρόκη» που σημαίνει το νήμα που χρησιμοποιείται για την ύφανση σε έναν αργαλειό. Μυθολογικά, σύμφωνα με τον Οβίδιο, το φυτό πήρε το όνομά του από τον νεαρό Κρόκο, ο οποίος, στην απελπισία του για το θάνατο του φίλου Σμίλακα, μετασχηματίστηκε σε αυτό το λουλούδι.
Γνωστός από την αρχαιότητα, ο κρόκος ήταν ένα από τα πιο επιθυμητά και ακριβά καρυκεύματα των αρχαίων Ελλήνων, Αιγυπτίων και των Ρωμαίων. Στην αρχαία Ελλάδα ο κρόκος χρησιμοποιείτο και στην αρωματοποιία.
Ο κρόκος ήταν επίσης πολύ δημοφιλής μεταξύ των Φοινίκων εμπόρων, που τον έφερναν οπουδήποτε ταξίδευαν. Επίσης, οι αρχαίοι Ασσύριοι χρησιμοποιούσαν τον κρόκο για ιατρικούς λόγους.

undefined
Ο Ιπποκράτης και άλλοι Έλληνες θεραπευτές της εποχής του, όπως οι Διοσκουρίδης και Γαληνός ανέφεραν τον κρόκο ως φάρμακο ή θεραπευτικό φυτό. Επίσης αναφέρεται σε όλη την αρχαία ιστορία σε ιατρικά συγγράμματα ιατρών των κλασσικών ελληνικών και ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και στο Μεσαίωνα.
Η ιστορία του κρόκου στη σύγχρονη Ελλάδα αρχίζει στο 17ο αιώνα όταν καλλιεργήθηκε το κόκκινο φυτό στην περιοχή της Κοζάνης, στη Μακεδονία. Για περισσότερα από 300 έτη, το ελληνικό κόκκινο σαφράνι καλλιεργείτο συστηματικά κάτω από τη ζεστασιά του ελληνικού ήλιου, στο πλούσιο χώμα μιας μοναδικής περιοχής, γύρω από την οποία υπήρχαν πολλές μικρές πόλεις και χωριά.
undefined
Σαν θεραπευτικό φυτό, ο κρόκος θεωρείται ένα άριστο φάρμακο για τις ασθένειες του στομάχου, αντισπασμωδικό, βοηθητικό της πέψης και φάρμακο που αυξάνει την όρεξη. Επίσης, ανακουφίζει επίσης από κολικούς των νεφρών, μειώνει τους στομαχικούς και γαστρικούς πόνους και ανακουφίζει από την ένταση. Είναι επίσης γνωστό από την αρχαιότητα ότι στον κρόκο απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες. Πολλοί συγγραφείς, αλλά και η ελληνική μυθολογία συνδέουν τον κρόκο με τη γονιμότητα. Ο κρόκος γενικά είναι ένα άριστο τονωτικό.
Στην καρδιά της παραγωγής, την Κοζάνη, η πιο δημοφιλής συνταγή είναι ένα δυνατό ποτό με βάση το τσίπουρο, το σαφράν και τα άφθονα αρωματικά. Δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώσετε!

ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ




Τα φύλλα της ελιάς -για τα οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι μερικούς μήνες πριν- έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου. Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα.

 Ρίχνετε σε 300 ml νερό (όσο δύο ποτήρια) 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15’. Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ). 

Schweiz Bitter Alpenbitter

Το Schweiz Bitter Alpenbitter είναι ένα ελιξήριο από βότανα με πάμπολλες θεραπευτικές ιδιότητες,με Ελβετική καταγωγή.Απόσταγμα και εκχυλίσματα από 42 βότανα και μπαχαρικά (συμπεριλαμβανομένων των αποσταγμάτων κέδρου και γεντιανής).Περιέχει ακόμα σάκχαρα, εξευγενισμένα με γαλλικό κονιάκ και γλυκά κρασιά, καθώς και καραμέλα.Τα περισσότερα από τα βότανα του είναι εξωτικής προελεύσεως.

ΣΤΕΒΙΑ


Στέβια το φυτό της χιλιετίας!!



undefined

Τι είναι η στέβια ?
Η στέβια (Stevia rebaudiana bertoni) είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και το διαδίκτυο, που προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το «μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας». Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς , αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητες της. 
Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό.

 Η Στέβια χαρακτηρίστηκε από τον Bertoni «σαν θαυματουργό και μαγικό φυτό» εξαιτίας των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων της για την Υγεία: Έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 


Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά 

και από βλάβες του DNA. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την candita (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών. Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και προληπτικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Στέβια προβάλλει σήμερα σαν ισχυρός ανταγωνιστής των άλλων φυσικών και τεχνητών γλυκαντικών ουσιών (όπως της Ασπαρτάμης), τις οποίες αναμένεται βάσιμα ότι θα τις εκτοπίσει, αλλά προβάλλει ακόμη και σαν ανταγωνιστής της ίδιας της Ζάχαρης, από την οποία αναμένεται ότι θα αποσπάσει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, σαν φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.

ΛΙΝΕΛΑΙΟ


















Ο λιναρόσπορος περιέχει
*πρωτεΐνες
*ίνες
*Βιταμίνες B1, B2, C, E και καροτίνη. Επίσης περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο.
* ένα στοιχείο, την λιγνίνη, η οποία υπάρχει εκατό φορές πιο πολύ στον λιναρόσπορο, απ’ ότι στο κουάκερ, τη σόγια, το σιτάρι, την σίκαλη, κλπ
Η ΛΙΓΝΊΝΗ έχει τραβήξει την προσοχή τελευταία λόγω της πιθανής του αντικαρκινικής δράσης, της αντιμικροβιακής, αντιβακτιριδιακής δράσης, όπως και στην βοήθεια που παρέχει κατά των ιώσεων.

Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο βοηθούν

*την καρδιά και χαμηλώνουν την χοληστερόλη
* το έντερο
*το ανοσοποιητικό (έρευνες έδειξαν ότι παιδιά που έτρωγαν μια κουταλιά λινελαίου με γιαούρτι κάθε πρωί είχαν λιγότερα και πιο ήπια κρούσματα αναπνευστικών προβλημάτων μέσα στην σχολική χρονιά)
* «Χτίζει» το μυαλό. Ο εγκέφαλος του παιδιού μεγαλώνει μέσα στην μήτρα, μια κουταλιά λινέλαιο στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό, παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.
*στο δέρμα, σε περιπτώσεις εκζέματος και ξηρού δέρματος
* στην εξισορρόπηση του ζάχαρου στο αίμα
* στην δίαιτα. Αυξάνει τον μεταβολισμό του σώματος, βοηθάει στην καύση των ανθυγιεινών λιπών στο σώμα και προκαλεί θερμογένεση.
Κόβει την όρεξη για τα ανθυγιεινά λίπη.
Οι σπόροι είναι πιο θρεπτικοί από το λινέλαιο. Το λινέλαιο χαλάει πολύ εύκολα και πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο (προσοχή, αν έχει πικρή η περίεργη γεύση και μυρωδιά, έχει χαλάσει, και είναι τοξικό. Πετάξτε το αμέσως!).
Οι περισσότεροι καταστηματάρχες βιολογικών προϊόντων αποφεύγουν να το φέρνουν στα καταστήματά τους, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, όμως, είναι πολύ πιο πρακτικό στην κατανάλωση του από τους λιναρόσπορους που χρειάζονται άλεσμα.(και μετά, ψυγειο,μπορείτε να ανακατέψετε την σκόνη τους με αλάτι, σησάμι,  και να πασπαλίσετε τις σαλάτες ή τα ζυμαρικά σας) 
Αν  βάλετε τους σπόρους από βραδύς σε νερό και τους «πιείτε» το πρωί-κολλάνε μεταξύ τους με ένα ζελοειδές περίβλημα- θα περάσουν από το πεπτικό σύστημα ανέπαφοι, καθαρίζοντας σε βάθος τα έντερα σας. Μια γνωστή, ήπια μέθοδος για την δυσκοιλιότητα που δείχνει όμως, ότι ο σπόρος πρέπει να αλεστεί για να απορροφηθούν τα θρεπτικά στοιχεία του, από το σώμα.
Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα και άφθονο νερό.(*)

(*) Το άρθρο αυτό, βασισμένο σε βιβλιογραφία, έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει την γνώμη του ιατρού σας. Για οποιαδήποτε ιατρική, θεραπευτική ή/ και προληπτική χρήση,  συζητήστε  με τον θεράποντα ιατρό σας.
Το τέλειο πρωινό.
 Το γιαούρτι περιέχει ένα νευροδιεγερτικό το αμινοξέο tyrosine, όπως και το αμινοξέο triptophan. Σε συνδυασμό με το λινέλαιο και την σόγια (η οποία εξισορροπεί το ζάχαρο και τις πρωτεΐνες),  έχουμε εδώ την βάση ενός γιαουρτο-ροφήματος που παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για ένα «ξύπνιο» μυαλό πριν πάμε σχολείο ή στην εργασία μας.
Προσθέστε το στα δημητριακά (ολικής αλέσεως και χωρίς ζάχαρη κατά προτίμηση) του παιδιού με ξερά φρούτα, ή πιείτε το και ξεκινήστε την μέρα σας με τις καλύτερες προδιαγραφές.
 Αντί για σοκολάτα, καφέ και τυρόπιτες που ουσιαστικά «κλέβουν» πολύτιμα συστατικά από τον οργανισμό σας και τον κουράζουν, (στην προσπάθεια του να απαλλαγεί από τις τοξίνες), δώστε στο σώμα σας την καλύτερη τροφή, για το μυαλό, την διάθεση και την υγεία σας.
Αλλάξτε, με μια κουταλιά την φορά, την διάθεση σας, και την ποιότητα ζωής σας.

Το λινέλαιο και ο λιναρόσπορός δεν είναι άγνωστα στην ανθρωπότητα, ίσως λίγο ξεχασμένα. Γύρω στο 3000 πχ, υπήρχε στη Βαβυλωνία, όπως και το 650πχ, ο Ιπποκράτης επισημαίνει ότι το λινέλαιο ανακουφίζει από τον στομαχόπονο. Ο Καρλομάγνος στον 8ο αιώνα θεωρούσε τον λιναρόσπορο τόσο σημαντικό που  έβγαλε νόμους για την υποχρεωτική του κατανάλωση από τους υπηκόους του.