Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΘΥΜΑΡΙ



Περιγραφή: Είναι αρωματικό ετήσιο ποώδες φυτό. Υπάρχουν διάφορα είδη. Τα μέρη του θυμαριού που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα και οι ανθοφόρες κορφές που συλλέγονται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, σε ξηρή και ηλιόλουστη ημέρα. Αφαιρούμε τα φύλλα από τα ξερά κλαδιά.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Δρα ως άφυσο, αντιμικροβιακό, αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, στυπτικό και ανθελμινθικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πτητικό έλαιο, είναι πολύ καλό άφυσο για περιπτώσεις δυσπεψίας και νωθρής πέψης. Θεωρείται αντισηπτικό εντέρου και πνευμόνων. Χρησιμοποιείται για μολυσμένα τραύματα, για αναπνευστικές και πεπτικές λοιμώξεις,  στη λαρυγγίτιδα, στην αμυγδαλίτιδα καταπραΰνοντας τον ερεθισμένο λαιμό και τον ερεθιστικό βήχα. Μειώνει τους περιττούς σπασμούς, την ουλίτιδα και την τριχόπτωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βρογχίτιδα, τον κοκκύτη και το άσθμα. Λόγω της ήπιας στυπτικής του δράσης είναι χρήσιμο στην παιδική διάρροια και τη νυχτερινή ενούρηση. Επίσης είναι διεγερτικό και βοηθά στην διαύγεια πνεύματος αλλά και στην μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Χρήση: Χρησιμοποιείται εξωτερικά για την επούλωση πληγών. Παρασκευάζεται ως έγχυμα (ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε δύο κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10 λεπτά). Χρησιμοποιείται ακόμα για γαργαρισμούς.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης αποφεύγουμε τις θεραπευτικές δόσεις θυμαριού και θυμέλαιου γιατί το βότανο είναι διεγερτικό της μήτρας. Επίσης το θυμέλαιο μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους για αυτό πρέπει να το αραιώνετε πάντα καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου