Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΜΕΛΙΛΩΤΟΣ


Ο Μελιλωτος (Melilotus Officinalis) προέρχεται από την Ευρώπη και την Ασία, αλλά πλέον ευδοκιμεί σε ολόκληρο το κόσμο. Πρόκειται για ένα φυτό με γλυκό άρωμα (οφείλεται στις κουμαρίνες που περιέχει), που ελκύει τις μέλισσες. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια ο Μελιλωτος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας, των κιρσών και γενικότερα του πρηξίματος των άκρων και κάθε μορφής ευρυαγγεία. Το βασικό ενεργό συστατικό του Μελιλωτου είναι η κουμαρίνη (coumarin). Η κουμαρίνη στον ανθρώπινο οργανισμό μεταβολίζεται σε δικουμαρόλη (dicoumarol), μία ουσία με ισχυρή αντιπηκτική και αντιθρομβωτική δράση. Η κατανάλωση Μελιλωτου βελτιώνει τη επιστροφή του αίματος μέσω των φλεβών στη καρδιά, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο και τον πόνο που δημιουργεί η συσσώρευση αίματος.

Ο Μελιλωτος εξωτερικά χρησιμοποιείται για τη πλύση των ματιών (έχει αντιμυκροβιακές ιδιότητες) ενώ αναφέρεται πως έχει ήπια διουρητική δράση.

Σύμφωνα με τη Γερμανική επιτροπή Ε η ημερήσια κατανάλωση αποξηραμένου Μελιλωτου δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6,0γρ (6 κουταλάκια). Προετοιμάστε ένα ρόφημα βάζοντας 3 κουταλάκια αποξηραμένου βοτανου σε 750ml νερού και αφήστε το για 8 ώρες. Σουρώστε και καταναλώστε σε 3 ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Μελιλωτός δεν θα πρέπει να καταναλώνεται σε μόνιμη βάση. Καταναλώστε για 2-3 εβδομάδες και διακόψτε για ίσο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου