Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΜΠΟΡΑΓΚΟ


Το Μποράγο (Borago officinalis) ή Μποράγκο, Βοράτσινα ,Μπουράντζα ,Βόραγο, Βοράγινο, Αρμπέτα, Έχιον, Μποπράτσινο, Βούγλωσσο, Βοϊδόγλωσσα είναι ένα μονοετές βοτανο που προέρχεται από τη Συρία, αλλά ευδοκιμεί και στην Ευρώπη (κυρίως τη Μεσόγειο), τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αμερική. . Η ονομασία του φυτού προέρχεται μάλλον από το γαλλικό bourrache που σημαίνει μαλλιαρός ή τραχύς και περιγράφει τα φύλλα του. Ως βοτανο χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι αρχαίοι το αποκαλούσαν Νηπενθές, με χρήσιμο μέρος του φυτού να είναι τα φύλλα του.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Μποραγο χρησιμοποιείται κυρίως για ψαμμίαση, πέτρες στα νεφρά και ρευματισμούς. Το βότανο περιέχει σαπωνίνες, γλίσχρασμα, τανίνες, βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, και αιθέριο έλαιο. Δρα ως εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, γαλακταγωγό. Η Μποραντζα δρα σαν αποκαταστατικός παράγοντας στον φλοιό των επινεφριδίων, πράγμα που σημαίνει ότι αναζωογονεί και ανανεώνει τα επινεφρίδια μετά από ιατρική αγωγή με κορτιζόνη ή στεροειδή. Το Βόραγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό των επινεφριδίων για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ διεγείροντας τους αδένες των επινεφριδίων προωθείτε η παραγωγή αδρεναλίνης. Μπορεί ακόμη να χορηγηθεί στη διάρκεια πυρετών και ιδιαίτερα κατά την ανάρρωση. Έχει τη φήμη αντιφλεγμονώδους βοτάνου για καταστάσεις όπως η πλευρίτιδα. Τα φύλλα και οι σπόροι ενισχύουν τη ροή του γάλακτος κατά τον θηλασμό.

Παρασκευάζεται ως αφέψημα ρίχνοντας ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 15 γρ τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα σε δόσεις κρασοπότηρου. Ως έγχυμα οι αναλογίες είναι ίδιες αλλά απλά το μουσκεύουμε χωρίς να το βράζουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου